Què?

El Cas Manga és un gran cas de corrupció que s’estén majoritàriament per les comarques gironines i el seu gran focus és el Consell Comarcal de la Selva (que tenia com a president Robert Fauria, alcalde convergent de Sant Hilari Sacalm), on va començar tot. L’altre gran punt de la xarxa és l’empresa GRS Arc Local SL. Aquesta empresa, que tenia com a administrador Àlex Ros, va ser creada l’any 1997 amb l’objectiu de donar suport a les administracions públiques en la gestió tributària i cadastral. Un any després, el Consell Comarcal de la Selva (CCS) es convertia en el primer client de GRS.

Des dels inicis, els interessos i les necessitats de GRS van estar molt lligades al CCS, ja que hi havia càrrecs i funcionaris de l’administració pública que rebien recompenses si GRS obtenia nombrosos contractes. Es tractava, doncs, d’una trama de tràfic de favors i beneficis entre els membres de les dues entitats, que provocava que GRS fos constantment afavorida pel Consell Comarcal de la Selva, a través de concursos i contractes menors. Els funcionaris i els càrrecs polítics, com a recompensa, rebien bonificacions per part de l’empresa recaptatòria: pagaments en metàl·lic, cobrir la despesa telefònica o poder utilitzar cotxes de l’empresa per a la vida personal. A més, aquests beneficis també es pagaven mitjançant bonus extres en el sou, ja que hi havia una xarxa de relacions personals entre la cúpula mercantil de GRS i diversos càrrecs polítics i tècnics del CCS. Concretament aquestes relacions s’han englobat en el Cas Pasteleo, que ha observat com socis de GRS estaven casats amb treballadores del CCS, o bé que el germà d’Àlex Ros és funcionari  i alhora soci de GRS,  i també que la direcció de GRS proposava càrrecs pel CCS (com Joan Burjachs com a gerent).

Deixant de banda aquestes relacions, el Cas Manga ha investigat molts altres delictes de suborn, tràfic d’influències o delictes contra l’administració pública a través dels contractes de GRS. Concretament, la instrucció ha aconseguit recopilar 31 atestats i 18 informes ampliadors que el converteixen en un negoci amb beneficis de més de 19.000.000 €. Aquests contractes majoritàriament es feien amb Ajuntaments de la zona i s’obtenien gràcies al Consell Comarcal de la Selva o contactes polítics del mateix Àlex Ros.

Tot i així, hi ha alguns casos investigats que no inclouen directament GRS però que sí tenen com a focus el Consell Comarcal de la Selva, presidit per Robert Fauria. Un d’aquests casos és el dels Menjadors Escolars, que es va descobrir a través de la intervenció del telèfon del president. En aquestes converses, els agents del Servei de Vigilància Duanera van descobrir que hi havia una relació personal i de favors entre persones del CCS i directius de l’empresa Eurest Colectividades SL. La companyia Eurest, sota el nom d’Scolarest, tenia adjudicada des de 2007 la gestió dels menjadors escolars de la Selva però havia patit algunes crítiques sobre la seva mala praxi. No obstant això, a Scolarest se li va readjudicar la concessió a través d’un concurs públic fet a mida perquè guanyés l’empresa, tal com que volien alguns càrrecs del CCS. A més a més, en aquest concurs tampoc es va permetre la divisió de la feina, decisió que va comptar amb l’oposició inicial del Departament d’Ensenyament, però que després d’una conversa entre Fauria i Irene Rigau, Consellera d’Ensenyament del Govern de CiU, es va deixar estar. Malgrat aquesta desigualtat d’oportunitats en el concurs es van presentar altres empreses, com Serhs Food Area SL (instada per Robert Fauria) probablement per donar-li una aparença més legal. Una empresa que, a més, ja està relacionada amb altres casos de corrupció. La concessió era de 8 anys prorrogables i tenia un valor de 29.221.829,53 €. Al cap d’uns mesos, diversos grups, com associacions de pares i mares, van queixar-se de la mala gestió d’Eurest.

En aquest cas també hi hauria estat còmplice Salvador Balliu Torroella, president del CCS l’any 2013 després de la dimissió de Robert Fauria i actual alcalde de Caldes de Malavella, ja que hauria permès els contractes.

A part del Consell Comarcal de la Selva, hi ha altres grans institucions públiques que han estat investigades durant el Cas Manga. Durant molt de temps, GRS també va tenir un contacte molt proper amb la Diputació de Girona o el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, gràcies als seus contactes polítics, que permetien a Àlex Ros arribar a altes instàncies del poder gironí per fer negocis en benefici seu i dels seus coneguts i amics.

 

Després del QUÈ?, descobreix el QUI?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s